ANNE & BEBEK

Bebek Bezi Seçiminde Aklımdaki Çılgın Sorular

0
Bebek Bezi Seciminde Aklimdaki cilgin Sorular

Bu soruyu bebek beklediğinizin müjdesi ile aynı anda düşünmeye başlamış olabilirsiniz.

Basit gibi duran ama verilmesi en zor kararlardan biri. Çok fazla marka var ve hepsi iddialı. Peki, nasıl karar vereceğiz. İşte size fikir verecek bir haber.

“Bebeğinizin poposuna hava akışı sağlayan, cildin tahriş olmasını ve rahatsızlığını önleyen, nefes alabilen ve yumuşak malzemeden yapılmış bir bebek bezi seçin.” Bu en sık karşınıza çıkan tavsiye olacaktır. Burada kararı zorlaştıran pek çok unsur var. Hepsi hava akışı sağlamıyor mu, cildi tahriş edenler de mi var, rahat ettiğini nasıl anlayacağım? gibi ilk akla gelen soruları sayabilirim. Bazı soruların cevabı bebekten bebeğe değişmekler birlikte; evet cildi tahriş edebilen ve hava aldırmayan bebek bezleri de var. Üç çocuk annesi biri olarak bunu çok rahat söyleyebilirim. Günümüz koşulları düşünüldüğünde fiyat tabii ki de ilk sıralarda yer alacaktır. Fakat burada şunu hatırlatmak isterim ki ekonomik diye elimizin gittiği bazı bezler bebeğiniz için uykusuz geceler ve pişik olarak sizden daha fazlasını alabilir. Bu yüzden hem bütçenizi hem de bezin güvenirliliğini de hesaba katmalısınız. Hadi birlikte bakalım, nelere dikkat etmeliyiz?

Bebek bezi markasını nasıl seçerim?

Hamilelikten itibaren bebek bezi reklamları algıda seçicilik radarınıza girmeye başlayacaktır. Hatta bu kadar çok seçenek mi varmış? diye şaşırabilirsiniz. Bir şaşkınlığı da radarınıza takılan bebek bezi fiyatlarında yaşarsınız. Üzülerek söylemeliyim ki yenidoğan bebekler bebek bezi harcama konusunda çok bonkörler. Ben kendime hep şunu söylerdim; “Şimdi bebek bezi, mama ve kıyafet ihtiyaçları var ve bunlar zorunlu ihtiyaçlar. Bir de büyüsün, bak bakalım neler isteyecek?” Bir de şunu unutmayın bebeğiniz ne kadar güzel uyursa bir o kadar güzel büyür, bir o kadar mutlu bir bebek olur ve siz de daha rahat bir ebeveynlik süreci yaşarsınız.

WhatsApp Image 2023 09 21 at 08.50.27

Bebek bezi markası seçerken dikkat edilmesi gerekenler:

Öncelikle emicilik, iyi bir bebek bezi için olmazsa olmazlar arasındadır. Islaklığı bebeğinizin cildinden uzak tutarak tahrişe, kızarıklığa ve sürtünmeye karşı korunmaya yardımcı olur. Yumuşaklık ve esneklik bebeğinizin hassas cildini nazikçe korur. Esnek kenarlar, bebek bezini bebeğinizin şekline göre rahatça ayarlamanıza olanak tanır.

İlginizi çekmek için yarışan çeşitli markalar varken, doğru bir seçim yapmak çok zormuş gibi gelebilir. Eleme sistemi ile bu markalardan ilk 5 yaratabilirsiniz. Sonra ilk iki ve seçim zamanı:

 İnandığınız, güvendiğiniz bir bebek bezi markası.

  • Süper emici bir bebek bezi.
  • Bebeğinizin ayına ve kilosuna uygun bir bebek bezi.
  • İhtiyacınız olduğunda kolayca satın alabileceğiniz ve kolay ulaşılabilir bir bebek bezi.
  • Kullanımı kolay bir bebek bezi.
  • Sızdırma konusunda en iddialı olan bebek bezi. (Özellikle erkek bebekler için 12 aydan sonra ıslak uyanmalar başlayacaktır.)
  • Önünde size bezin doluluğu konusunda bilgi veren bir çizgi olan bebek bezi.
  • Son olarak yenidoğanlar için yenidoğanlara özel olan üretilen yenidoğan bebek bezi.
  • Bebek bezleri yaşa göre değil, ağırlığa göre boyutlandırılırlar. Kilosuna uygun bebek bezi.

Bebek Bezi Özellikleri

Birkaç iyi markayı seçtikten sonra sıra onların aşağıdaki özelliklere sahip olup olmadığına bakmaya gelir:

 İyi Emicilik

Bebek bezi tonlarca idrarı ve kakayı sızıntı yapmadan veya sarkmadan emmeye hazır olmalıdır. Sızdıran bir bebek bezi, bebeğin cildinin ıslaklıkla tekrar tekrar temas etmesine neden olabilir ki bu da tahrişe ve bebek bezi döküntülerine neden olur.

 Islaklık Gösterge Hatları

Günümüzde birçok marka ıslaklık gösterge çizgilerine sahip bebek bezleri üretmektedir. Bunlar bebek bezi tamamen kirlendiğinde sarıya, maviye dönen beyaz çizgilerdir. Bu gerçekten kullanışlı bir özellik çünkü annelerin bebek bezinin ıslaklığını kontrol etmesine ve hemen değiştirmesine yardımcı olur.

 Yumuşaklık ve Nefes Alabilirlik

Bebeğinizin cildi narin ve hassas olduğu için bebek bezinin dokusu büyük önem taşıyor. Bebek bezinin yumuşak ve hava alan malzemeden oluşmasına dikkat edin.

Esneklik ve Uyum

Bebek bezinde aramanız gereken bir diğer önemli özellik ise esnekliktir. Cildinde herhangi bir kırışıklık ve iz bırakmadan bebeğinize rahatça uyum sağlayacak kadar esnek olmalıdır.

 Bebek Boyutu veya Ağırlığı

Bebek bezi boyutları, ağırlıklarına bağlı olarak değişir. Bu nedenle, bebek bezi satın alma çılgınlığına başlamadan önce bebeğinizin kilosunu bilmeniz en iyisidir. Birkaç ayda bir beden daha büyük bir bebek bezine geçebilirsiniz. Bu nedenle tek bedenden çok fazla stoklamaktan kaçının.

Cilt Hassasiyeti

Bebeğinizin cildi hassassa aklınızdaki ilk endişe “Ya bebeğimin bezinde pişik olursa?” sorusu olacaktır. Genellikle bebek bezleri kızarıklığa neden olmaz, ancak bu her zaman geçerli değildir. Bebek bezi dermatiti, bebeğinizin bebek bezi bölgesinde bulunan herhangi bir nemden kaynaklanır. Küçük çocuğunuzun alt kısmında kızarıklık olmaması için tıbbi olarak test edilmiş tek kullanımlık bebek bezlerini seçerek bebek bezi dermatitini uzak tutabilirsiniz.

Kolaylık

Uykusuz geceler ve hiç bitmeyen beslenmeler göz önüne alındığında bebek bezi de bunlardan ayrı tutulamaz. Bu durumda tek kullanımlık bebek bezleri, yıkanmalarına gerek olmadığı için son derece kolaylık ve hijyen sağlar.

BEBEK BEZİ VE PİŞİK İLİŞKİSİ

“Bazı bebek bezleri pişikleri daha da kötüleştirebilir mi?” bu her ebeveyn için ortak bir sorudur. Cevabı: “Evet” olmakla birlikte tam tersi bir durumda olabilir. Bazı pişikler hava aldıran bebek bezleri ile daha kolay atlatılabilir.

Pişik, çok yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Çocuğunuzun poposundaki cilt hasar gördüğünde ve tahriş olduğunda meydana gelir.

Pişiğin ana nedeni, ıslak veya kirli bir bebek bezinin çok uzun süre giyilmesidir. Bunun nedeni çocuğunuzun cildinin çiş ve kakada bulunan amonyak adı verilen bir kimyasal tarafından tahriş olabilmesidir. Çiş ve kakanın nemi de rahatsız edici olabilir.

Pişiğe neden olabilecek veya durumu daha da kötüleştirebilecek diğer şeyler şunlardır:

  • Bebek bezi ile cilt arasındaki sürtünme
  • Sentetik çamaşırlar; normal hava dolaşımını durdururlar ve bebek bezi alanının nemli kalmasına neden olurlar.
  • Banyodan dolayı ciltte kalan veya yıkamadan dolayı bebek bezlerinin üzerinde kalan sabun, deterjan, koku ve bitki veya gıda ürünleri.
  • Bazı tek kullanımlık bebek mendillerinde bulunan metilizotiazolinon adı verilen bir kimyasal
  • Egzama, sedef hastalığı, pamukçuk veya impetigo gibi durumlar.

Anne sütüyle beslenen bebeklerde kakaları daha az tahriş edici olduğundan pişik daha az görülür.

 Bebek bezi markamın pişiğe neden olup olmadığını nasıl anlarım?

Pişiği belirtileri arasında; bebek bezi bölgesinde kaşıntı, kırmızı, yer yer kabarık, pullu cilt bulunur. Daha ileri evrede; cildin bazı bölgeleri kalkabilir, şişebilir ve ciltte çatlaklar meydana gelebilir. Bu kırılmalara ülser denir.

Deri kıvrımları genellikle etkilenmez çünkü çiş bunların içine girmez. Ancak pişik bazen çocuğunuzun karnına kadar çıkabilir veya sırtına doğru yayılabilir.

Kızarıklık rahatsız edici ve hatta acı verici olabilir, bu da çocuğunuzun sinirlenmesine neden olabilir.

Aşağıdaki tedaviyi uyguladığınızda bile bir hafta geçmesine rağmen düzelmeyen pişikler içinse muhakkak daha fazla vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Bazen pişik başka hasatlıkların da habercisi olabilir.

Bebeklerde pişik oluştuğunda bezini ne sıklıkla değiştirmeliyiz?

Bezini sık sık değiştirin! Bezin sık sık değiştirilmesi, bez bölgesinin kuru kalmasını sağlar ve çocuğunuzun cildinin iyileşme şansı verir.

  • Çocuğunuzun bezinin ıslak veya kirli olup olmadığını görmek için her saat başı kontrol edin. Islak veya kirli bebek bezlerini hemen değiştirin.
  • Her bez değişiminden sonra bebeğinizin cildini nazikçe temizlemek için ılık su ve pamuk kullanın.
  • Bebeğinizi yıkarken yumuşak, sabun içermeyen bir bebek şampuanı kullanın. Bebeğinizin cildini kurulayın ve nemlendirin.
  • Her bez değişiminden sonra koruyucu krem kullanın. Kremi, çiş ve kakanın cilde bulaşmasını önleyecek bir bariyer oluşturacak kadar kalın bir şekilde uygulamalısınız. Bir sonraki bebek bezi değişiminde hâlâ kremanın bir kısmını görebiliyorsanız, kremi yeterince kalın sürdüğünüzden emin olabilirsiniz.

Bezsiz zaman

Bebeğinizin poposuna her gün mümkün olduğu kadar uzun bir süre havalandırın. Bebeğinizin bezi olmadan oynamasına veya uyumasına izin verin; altına bir havlu koymanız yeterli.

Havanın serbestçe dolaşmasını sağlamak ve sürtünmeyi azaltmak için bebeğinizin bezini gevşek bir şekilde bağlayabilir veya daha büyük bir bez kullanabilirsiniz.

Tek kullanımlık bebek bezleri kullanın

Tek kullanımlık bebek bezleri nemi daha fazla emer. Düzenli olarak bez bebek bezi kullanıyorsanız, döküntü iyileşene kadar kısa bir süre için tek kullanımlık bezlere geçmeyi düşünün. Kumaş bebek bezi kullanıyorsanız plastik fazla pantolonlardan kaçının.

Diyet

Gece bezinin ıslanmasını en aza indirmek için çocuğunuza akşam saatlerinde sıvı vermemeye çalışın.

Turunçgiller, çilek, ananas, domates ve domates bazlı ürünler gibi yüksek asitli gıdalar, pişiklerin daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bebek bezi pişiği atakları sırasında, çocuğunuzun beslenmesindeki bu yiyecek ve içeceklerin miktarını azaltmayı düşünebilirsiniz.

İYİ GECELER BEBEĞİM

Uyku, bir bebek için de anne için de en önemli nokta. Özellikle neredeyse ilk 14 ay uykuya odaklı bir yaşam söz konusu. Bebeğinizin veya yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun uyku zorluklarını çok iyi tespit edip bunları elemelisiniz ki bebeğiniz keyifle büyürken siz de onu büyütmenin keyfine varabilesiniz.

Çok az ebeveyn, çocuklarıyla ilgili bir tür uyku sorunuyla uğraşmadan ilk yılları atlatır. Aşağıdaki örneklerden bazılarını düşünün. Bunlardan herhangi biri size tanıdık geliyor mu?

Uyku zorluklarını çözmeye yönelik kolay cevaplar veya herkese uyan tek bir yaklaşım olmasa da çocuğunuzun güzel bir uyku çekmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz çok şey var. Aşağıdaki stratejileri denemek ve bunları çocuğunuzun ve ailenizin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde değiştirmek ilk adımdır. Duyarlılık, sabır ve tutarlılıkla, umarım hepiniz yakında daha iyi uyursunuz.

Bunlar hakkında bir düşünün!

Bireysel çocuğunuzun ve ailenizin ihtiyaçlarını karşılamak için aşağıdaki bilgi ve stratejileri uyarlamanıza ve uygulamanıza yardımcı olacak aşağıdaki soruları düşünün:

Çocuğunuzun uyku alışkanlıklarında en çok zorlandığınız şey nedir? Neden?

Çocuğunuzun uyku sorununun nedenleri nelerdir sizce?

İşe yarayan neyi denediniz? Çalışmadı mı? Bundan ne öğrenebilirsiniz?

Doğumdan 12 aya kadar

Yeni doğanlar genellikle uykuya dalmakta zorluk çekmezler ve genellikle 8 ila 16 saat arasında uyurlar. Beslenme ya da bebek bezi değişikliği gibi bir şeye ihtiyaç duyduklarında uyanırlar. Henüz gece ile gündüz arasındaki farkı bilmiyorlardır ve her gün farklı sürelerde uyurlar. Çok küçük bebeklerde öngörülemeyen bir uyku düzeni normaldir ve geceleri çok fazla uyanık olabilecekleri için ebeveynler için bu durum zor olabilir.

Bebeğinizin gündüz uyanıklığını teşvik ederek, geceleri daha fazla uyumasına yardımcı olabilirsiniz. Bunun için en iyi seçenek; her gün dışarıda biraz zaman geçirmeye çalışın. Bu, iyi güneş ışığına maruz kalma sağlar ve bebeklerin uyanık kalmasına yardımcı olur. Dışarıda olmak aynı zamanda bebeklerin gündüz vaktinin havanın aydınlık ve aktif ve sosyal olduğunu, gece vaktinin ise havanın karanlık ve sessiz olduğunu öğrenmesine yardımcı olur.

Yaklaşık 3-4 aylıkken bebekler gece ile gündüz arasındaki farkı öğrenirler. Yaklaşık 6 aylık olduklarında ise çoğu sağlıklı bebek gece boyunca uyuyabilir. Gece yemelerine gerek kalmayacak kadar gündüzleri yeterli miktarda beslenebilirler. Ancak pek çok bebek beslenirken, sallanırken veya başka bir şekilde rahatlatılırken uykuya dalmaya alışkın oldukları için uykuya dalmakta zorlanabilir. Uyandıklarında (ki bunu hepimiz gecede birkaç kez yaparız) kendi başlarına nasıl tekrar uykuya dalacaklarını bilemezler. Örneğin emerek ve vücutlarını kendi başlarına rahat bir pozisyona getirerek (beşik köşesine kıvrılmak gibi) kendilerini nasıl sakinleştireceklerini öğrenen bebekler genellikle kendilerini tekrar uykuya sokmayı daha kolay bulurlar. Bu nedenle, bebeğiniz gündüzleri sıkıntılı olduğunda kendini nasıl sakinleştireceği konusunda yardıma ihtiyaçları vardır.

12 ila 36 Ay

Bu yaştaki çocukların çoğu yaklaşık 12-14 saat uyur ve günde iki kez şekerleme yapar. Yaklaşık 12-18 ay arasında pek çok çocuk, sabah uykusunu bırakır ve daha uzun bir öğleden sonra uykusuna yatar. Ancak tüm gelişim alanlarında olduğu gibi çocukların uyku süreleri de büyük farklılıklar gösterebilir.

Günlük Enerjinizin Sırrı: Voonka One & Only Energy Max

Önceki

Dünya Eczacılar Günü’nüz kutlu olsun

Sonraki

İlginizi Çekebilir.

More in ANNE & BEBEK