Menarini, “Stabil Angina: Tedavi Yönetimini Yeniden Düşünmek” konulu hekim toplantısını Metaverse evreninde gerçekleştirdi.
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden Kardiyoloji hekimlerinin katılımıyla gerçekleşen Metaverse toplantısının moderatörlüğünü Prof. Dr. Murat Özdemir yaptı. Prof. Dr. Sadi Güleç ve Prof. Dr. Cem Barçın’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda angina tedavisine yönelik yaklaşımlar ve tedavi seçenekleri tartışıldı.
10 Nisan 2023, Hayata sağlık katmak vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Menarini, dijital dünyada hekimlere yönelik projelere ve online etkinliklere imza atmaya devam ediyor. Menarini Türkiye’nin angina alanından sorumlu kardiyoloji ekibi tarafından 14 Mart ve 16 Mart tarihlerinde düzenlenen bilimsel toplantılarda, angina tedavisine yönelik yaklaşımlar ve tedavi seçenekleri konuşuldu. Menarini Türkiye tarafından Kardiyoloji hekimlerine yönelik gerçekleştirilen Metaverse evrenindeki ilk bilimsel toplantılardan biri olan bu buluşmanın konu başlığı “Stabil Angina: Tedavi Yönetimini Yeniden Düşünmek” oldu.
Sanal gerçeklikten faydalanarak gerçekleştirilen toplantıda, Prof. Dr. Murat Özdemir, Prof. Dr. Sadi Güleç ve Prof. Dr. Cem Barçın anginada kullanılan tedavi seçeneklerini ve girişimsel tedavi uygulanan zorlu bir olguyu tartıştılar.
Toplantıda konuşma yapan Prof. Dr. Sadi Güleç, “Stabil kronik angina hastalığı olan biri bana geldiğinde ilk düşündüğüm yaşam süresini nasıl uzatacağım oluyor. Tedavide, invaziv yaklaşımda odak noktamız iskemiye neden olan ciddi darlıklardır. Öte yandan sadece önemli darlıkları bulup stent takmamız sorunu çözememekte. Meydana gelen kalp krizlerinin büyük çoğunluğu iskemiye neden olmayan plakların yırtılması neticesinde meydana gelmektedir” dedi.
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Cem Barçın ise, stabil koroner hastalığı olan bir bireyde revaskülarizasyonun temel olarak yaşam kalitesini artırdığını ancak mortalite, miyokard infaktüsü gibi sert sonlanım noktalarını büyük ihtimalle değiştirmediğini ve sürecin nasıl yönetileceği konusunda karar verirken hastalara bu bilginin gerçekçi bir şekilde aktarılıp hasta tercihlerinin de göz önüne alınması gerektiğini belirtti.
Metaverse evreninde gerçekleşen bu toplantıya hekimlerin oluşturdukları avatarlarıyla katılmaları sağlandı. Menarini, önümüzdeki süreçte dijital sağlık alanında inovatif çözümler ve farklı dijital yaklaşımlarla hekimleri buluşturmaya devam edecek.
Angina Nedir?
Genellikle göğsün ön kısmında meydana gelen (ancak boyun, omuzlar, çene ya da kollara da yayılabilen) ve fiziksel efor veya duygusal stres ile ortaya çıkabilen ağrı ya da sıkıştırma tarzı rahatsızlık hisssine Angina denilmektedir. Batı ülkelerinde milyonda yaklaşık 30.000 ila 40.000 kişiyi etkileyen kronik stabil anginanın, hem erkeklerde hem de kadınlarda yaşla birlikte görülme sıklığı artmaktadır.
Angina da tıpkı diğer hastalıklar gibi tedavinin yanında hastaların yaşam şekillerini değiştirmeleriyle düzelebilmektedir. Sigaranın tamamen bırakılması, fiziksel aktivite sağlıklı ve dengeli beslenme, vücut kütle indeksinin 18.5-24.9 olarak hedeflenen kiloya ulaşmak ve kan basıncı kontrolü ile mümkündür.