MAKALEGENEL

Okullar Açıldı. Peki, Bağışıklığımız Yeterince Kuvvetli Mi?

0
sanem mumcu

Okullar açıldı, çocuklarımızın birbiriyle yüksek temas halinde olduğu kapalı alanlarda uzun süre bir arada olması, her okul döneminde olduğu gibi maalesef enfeksiyonlar açısından uygun zeminler oluşturmaya başlayacak.

Mevsim geçişlerinde bağışıklığımızın adaptasyon süreciyle beraber hastalık risklerinin artacağı kesin görünüyor. Okul ortamından ev ortamına da taşınacak olan virüslere karşı başta çocuklarımızın bağışıklığını güçlü hale getirmek için destek almakta fayda var. Eczanelerimizde bu dönemde sıkça önerdiğimiz, yaş gruplarına göre damla, şurup, çiğneme tableti ve kapsül formlarında bağışıklık ürünleri raflardaki yerini aldı. Okul alışverişinin epey yoğun olduğu bu dönemde listemize bağışıklık ürünlerini de eklemekte fayda var.

WhatsApp Image 2024 10 03 at 08.52.38

Eczacı Sanem Mumcu

Sağlıklı uyku düzeni, dengeli beslenme alışkanlıkları, yeterli düzeyde sıvı tüketmesi, el hijyenine dikkat edilmesi gibi çocuğun yaşam tarzına dair alışkanlıkların sağlıklı şekilde düzenlenmesi de hastalıklardan korunmak adına alınması gereken önlemler arasında yer alıyor. Dengeli beslenme çerçevesinde çocuklarımızı karbonhidrat ağırlıklı tek yönlü beslenmeden, işlenmiş gıda, trans yağ ve fast food tüketiminden uzak tutmalı, bol sebze-meyve, et, süt, yumurta ve balık tüketimine teşvik etmeliyiz. Yaz dönemi sonrası çocukların zamanında uyumalarını sağlayarak uyku düzenlerinin okul sürecine uyum göstermesini sağlamakta bağışıklık için önemli. Ekrana maruz kalmalarını en aza indirgeyip, özellikle uyku öncesi son saati tablet, telefon ve televizyon erişiminden uzak geçirmek, kaliteli uyku uyumalarına olanak sağlayacaktır. Çocuklarımızın okul sonrası düzenli olarak mutlaka açık havada vakit geçirmesini sağlamalıyız.

Bu dönemde kullanılacak gıda takviyelerinin bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra çocukların spesifik eksikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmesi, hastalık risklerini oldukça azaltacaktır. Birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerimizde, ekiplerimiz konuya dair en yetkin bilgiyi ebeveynlerle paylaşıyor olacaklardır.

Sık karşılaşılan okul çağı enfeksiyonları denince; nezle, grip, boğaz enfeksiyonları, ishal ya da döküntülü hastalıklar ilk aklımıza gelenlerden.

Bu enfeksiyonlar çoğunlukla çocukların birbirlerine geçirmesi suretiyle bir kısır döngüye dönüşerek eğitim hayatını da olumsuz etkilemekte. Bu noktada takviyelerin, bu hastalıklara yakalanmadan kullanılıyor olmasının önemi de büyük. Astım, alerji gibi kronik rahatsızlıkları olan çocuklarımızın hastalıklara daha kolay yakalanma riski düşünüldüğünde, destek ürünler daha da önemli hale geliyor. Çocukluk çağı aşıları ve grip aşılarının da takip edilmesi ve zamanında yapılması özellikle riskli hasta grupları başta olmak üzere çok önemli. C, D vitaminleri, çinko ve Omega-3 gibi majör destekler başta olmak üzere detaylı bilgi için doktor ve eczacınıza danışabilirsiniz.

Sağlıklı bir eğitim-öğretim yılı olması dileğiyle sevgiyle kalın…

Meme Kanserine Karşı Farkındalık: “Olmaz Olmaz Deme Hiç”

Önceki

Uzm. Ecz. Funda Palalı / Sıralara Virüsler Oturmasın!

Sonraki

İlginizi Çekebilir.

More in MAKALE