BAŞ YAZI

Türkiye “Yüzyılın Dayanışması” ile Yaraları Sarıyor, Sağlık Seferberliği Tüm Hızıyla Devam Ediyor

0
Türkiye ‘Yüzyılın Dayanışması’ Ile Yaraları Sarıyor, Sağlık Seferberliği Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Remziye Güren – remziye@otcplusdergi.com

‘Afet’ denilince her zaman depremin akıllara geldiği ülkemizde artık bu algı da değişiyordu. Kuruyan göller, susuzluktan ölen flamingolar, Akdeniz ve Ege şeridini kasıp kavuran orman yangınları, Karadeniz’deki seller ve heyelanlar… Tabiki 2020 itibariyle hayatımıza giren ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan COVID-19 pandemisi de sahneye çıkmıştı. Yıllardır gündemden felaketler eksik olmadı. Ve biz yine deprem gerçeğini unuttuk. Son olarak acıların en derinini yine deprem yaşattı bizlere…

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 11 ili etkileyen depremlerin sonrasında bölgede binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken çok sayıda binada da büyük yıkım yaşandı. Büyük felaketin ardından ise ‘Yüzyılın Dayanışması’ başladı. İş dünyası, STK’lar, birçok kurum ve kuruluş, hayırsever vatandaşlar tek yürek olarak arama kurtarma çalışmalarında görev alırken, oluşturulan yardım koridoruyla depremzede vatandaşlarımızın yaralarını bir nebze sarmak için canla başla savaştılar. Hatta bu dayanışmaya diğer ülkeler de ortak oldu… ‘Yüzyılın felaketi’ olarak gösterilen bu depremden sonra en hızlı reaksiyon göstermesi gereken sektörlerden biri de sağlık sektörüydü.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca,  Hatay’daki Afet Koordinasyon Merkezi’nde, deprem bölgesindeki sağlık faaliyetleriyle ilgili yaptığı açıklamada,  afet bölgesindeki sabit birimlerde 13 bini hekim olmak üzere 19 bin kişinin hizmet verdiğini dile getirmişti. Bakan Koca, ayrıca bölgede 114 acil müdahale ünitesi, 25 sahra hastanesi kurulduğunu, acil müdahale ünitelerine 67 bin 598, sahra hastanelerine 3 bin 459 hasta müracaatı olduğunu aktarmıştı.

Diğer taraftan Türk Eczacıları Birliği (TEB) de Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’deki tüm bölge eczacı odaları ve 46 bini aşkın meslektaşlarıyla adeta bir seferberlik ilan etti. İlk gün itibarıyla konteyner ve sahra eczanelerinin tedarik sürecini tamamlayan TEB, 7 Şubat itibarıyla Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Gaziantep ve Adıyaman’da 5 konteyner eczaneyi hizmete başlattı. Bölgede 28 adet sahra eczanesi ile hizmet verdi ve vermeye de devam ediyor.

Birlik, bölgelerdeki ilaç ve tıbbi malzemelerin tedarikinin en hızlı şekilde sağlanması için oluşturduğu dijital bir sistem aracılığıyla ‘Afet Yardım Kampanyası’ da başlattı. Milletçe en iyi yaptığımız şeylerden biri de büyük felaketlerden sonra tek yürek olarak küllerimizden yeniden doğmaktı… Umarım yaşanan büyük acılardan artık bir ders çıkarılır ve yaraları sarmaya harcadığımız kondisyonu bir an önce önümüzdeki sorunları çözmek için kullanırız. OTC Plus Dergisi olarak depremde yaşamını yitiren bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Doğal Afetlerde Salgın Hastalık Tehdidine Dikkat Edilmeli

Önceki

Dikkat ve Davranış Problemleri Çocuk Nöroloji Bölümüne Başvuru Sebebi Olabilir

Sonraki

İlginizi Çekebilir.

More in BAŞ YAZI