Dermatoloji uzmanları, ilkbahar mevsiminde dermatolojik bazı hastalıkların görülme olasılığının arttığını ya da mevcut alerjik cilt hastalıklarının da alevlendiğinin altını çiziyor.
Güneşli günlerin sayısının hızla artması, ağaçların çiçek açması, doğanın yeşermesi ile polenler artarken, alerjik deri hastalıkları da artış gösteriyor. Baharda en sık görülen hastalıkların başında, kurdeşen gelirken, güneş lekeleri, böcek ısırıklarının yol açtığı alerji ve deri enfeksiyonları ve mantar en sık görülen dermatolojik hastalıklar oluyor. Hep birlikte bu olası deri hastalıklarına kısaca göz atalım.
KURDEŞEN
Halk arasında ‘kurdeşen’ de denilen ürtikere polenlerin artması, mevsim geçişlerinde yaşanan duygu durum değişiklikleri de ürtikeri artırıyor. Bazen el ve ayakta, bazen tüm vücutta kızarıklık, kabarıklıkla kendini gösteren kurdeşende, şiddetli kaşıntı tahammül edilemeyecek kadar çok olabiliyor. Beraberinde göz kapağı ve dudaklarda şişlikler de gelişebilirken, bu durum acil müdahale gerektiriyor.
ALERJİK DERİ HASTALIKLARI
Bahar alerjisi olan kişilerde artış gösteren atopik dermatit tir(Egzama). Atopi çocukluk çağında başlayan ve kimi zaman erişkin döneme kadar devam eden kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Atopik zemini olan kişilerde zaman zaman tekrarlayan, daha çok kıvrım yerlerini tutan egzamaların çoğunlukla kış aylarında artış göstermesine rağmen özellikle saman nezlesi olan kişilerde bahar aylarında da görülebiliyor.
GÜNEŞ LEKELERİ
Güneşli günlerin gelmesiyle güneşe maruz kalan bölgelerde deri döküntüleri, koyu lekelerin ortaya çıkması, ani oluşan güneş yanıkları da bu dönemde rastlanan deri problemleri arasında yer alıyor. Bu yüzden yoğun ve güçlü olan güneş ışınlarına maruz kalmamak için güneşten korunma önlemlerine dikkat etmek de fayda var.
Güneşe bağlı alerjilerin cildin açıkta kalan bölümlerinde özellikle eller, kollar ve yüzde kızarıklık, kaşıntı ve kabarmaya neden olur. Bu hastalıkların teşhisinde ise deri prick test ve yama testi uygulanır. Deri prick testinde, ön kola alerjen maddeler uygulanır ve verdiği reaksiyona göre pozitif ve negatif olarak yanıt değerlendirilir. Yama testinde ise sırta yapıştırılıp 48 saat deride kalan alerjenlere karşı olan reaksiyon gözlenir. Tüm bu testlerden sonra amaç alerjeni bulup ona göre tedavi uygulanır.
MANTAR
Ani değişim gösteren sıcaklıklar ve nem oranları deride görülebilen bazı bulaşıcı hastalıkların görülmesine neden oluyor. Bu nedenle cilt temizliğine özen göstermek, hastalığı olduğu bilinen kişilerle deri temasından kaçınmak, özel eşyaları ortak kullanmamak, terlemeyi engelleyecek şekilde pamuklu giysiler ve sentetik olmayan ayakkabılar giymek gerekir.
MADALYON YA DA GÜL HASTALIĞI
Bazı deri hastalıkları güneşe maruz kalmakla daha da şiddetlenmektedir. Özellikle sivilce (akne), halk arasında gülleme (kırmızı yüz) denilen akne rozası, uçuk gibi hastalığı olan kişiler baharla birlikte daha dikkatli davranmalı ve güneşle direkt temastan kaçınmalılar. Öte yandan halk arasında madalyon ya da gül hastalığı olarak bilinen hastalık yapılan bilimsel çalışmalarda viral enfeksiyonlarla da ilişkilendirilmektedir. Bu nedenle viral enfeksiyonlardan sonra deride halka tarzında döküntüler olabilmektedir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında da mutlaka dermatoloji uzmanına gidilmesi gerekiyor.
BÖCEK ISIRIKLARI
Baharın gelmesiyle sadece çiçekler değil böcekler de hayat bulmaya ve daha fazla dolaşmaya başlarlar. Özellikle alerjik bünyeli kişilerde bu durum ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ciltte kızarıklık, kaşıntı, iğnenin giriş yerinde deri enfeksiyonları en çok görülen tepkilerdir. Bu durumla başa çıkabilmek için böceklerle temastan olabildiğince kaçınılmalı ve varsa alerji ilaçlarının kullanılması ihmal edilmemeli.